Blogger news

Posted by : Mahadi Mahbol Selasa, Februari 01, 2011

Sembang berkenaan Kenaikan Harga Minyak , Bermula dari kENAIKAN HARGA RON 97 Sehinggalah perbandingan kepada Jepun dan menukar topik perbincangan kepada pengangkutan awam



http://www.facebook.com/wealthminds/posts/138801346184785

Amplify’d from www.facebook.com
RON 97 dijual pada Harga Pasaran Minyak dunia , Sekian Terima Kasih.
Azril Abdul Aziz
Betol..moga2 dapat hapuskan mentaliti subsidi termasoklah para pemimpin negara & akak Rosmah ..

Tang rakyat, ikot pasaran donia...tang depa guna duit rakyat ..ikot pasaran Imelda Marcos kaaa?? prrffgghhh..

Time harga minyak donia turun.. sila... la turunkan yerr.. jgn buat2 lufe ..ekekekeLihat seterusnya..
Azril Abdul Aziz
Masa bencana sebab nak tanggung "Imelda Marcos" Malaysia kaa?? Pertama kali dalam sejarah Malaysia..Hasmah time Tun Det pun tak terok mcm tuu ..prrffggghhh

Tang rakyat, semua bencana.. tang pemimpin takdak plak..pemimpin la kaki makan subsid...i..semua nk claim..pastu ada hati nak ajaq rakyat.. hanya org berakai mampu berpikir ...:)Lihat seterusnya..
Mohd Zainal Rasman nak wat camna duit kt tangan depa..subsidi untk depa semua untk depa belaka..
Mohd Zainal Rasman tunggu kebangkitan panglima2 hitam dari arah timur
Azril Abdul Aziz
itu coba diterangkan..malang sungguh..balaci2 politaik terutama dr umngok..bila time harga naek, depa canang harga minyak donia naek la apa laa..

Patot pemimpin kena potong depa punya subsidi dlu..baru lah Kepimpinan melalui tauladan.. ini i...dak, sume rakyat kena tanggung, depa sedap2 dok claim mcm2.. salah guna kuasa tok sah ckp laa .. prrfffgghhhh ..

itu pun ssh depa nk paham..terutama org yg tidak mampu membezakan antara kerajaan dgn parti politik...prrrfffghhhhhh ...
Lihat seterusnya..
Mahadi Bin Mahbol Tak pernah Mana mana kerajaan memberikan Subsidi penuh pada mana mana barangan premium .
Azril Abdul Aziz
tu dia..mai dah fakta dia..prrfffgghhhhh .. dia nk sembang kerajaan yg korup mcm uganda ..buleh laa ...

coba sembang negara maju tgk ... pemimpin depa salah guna kuasa.. letak jawatan mcm Jepun.. tang Malaysia??? prrfffgghhh

nk buat comparis...on ..cari yg lg baek, negara2 maju..its true ..depa xdak subsidi ke hulu ke hilir..

In fact..rakyat depa pendapatan per kapita adalah tnggi.. pemimpin depa telus dlm pentadbiran..ada skandal..letak jawatan.. ni, dah ada isu division First lady..ke hulu ke hilir lagak mcm PM..pun maseh nk kuasa..sume tu guna duit rakyat.. pemimpin tunjuk tauladan yg baekkk .. br buleh sembang benda laeenn...
Lihat seterusnya..
Lazin Rahman kah kah kah... alasan klasik...
tapi keta tak nak pulak pada harga pasaran dunia...
Dulu, kini dan selamanya AUTA.....
Mahadi Bin Mahbol keta tak mengikut harga pasaran dunia ,pun masih lagi penggunaan minyak rakyat malaysia sampai 400 liter setahun ....
Azril Abdul Aziz
Tompang tanya..public transport di Malaysia ini terbaeekk ka apa kaa?? prrfffggghh.. ssh benor sembang ngn org tidak mampu membezakan antara kerajaan dgn parti politik nii ...prrffffggghh

Kalo public transport mantop mcm Jepun..nk sembang cm...tu ..logik laa.. rakyat malaysia tiada pilihan.. bukan saja harga keta, kualiti keta "tempatan" pn xikot standard donia.... kencing kuat balaci umngok niiiLihat seterusnya..
Mahadi Bin Mahbol Kalau terbaik pun pengangkutan awam berapa ramai yang guna ?
Putera Mahameru Malaysia adalah sebuah negara 27 juta penduduk. Besar tu. Takkan tak boleh kawal harga minyak dunia. Keluarkan arahan sahaja semua negara OPEC dan Amerika akan ikut lah tuuu. BETUL TAK ???
Azmi Mohd Hasim Masalahnya kita pun bukan tergolongan dlm negara2 OPEC..OPEC di control oleh AMERICA.....semua anggota OPEC ikut terlunjuk kata america...
Azmi Mohd Hasim sebb itu sekarang ni sourcing crude oil malaysia terpaksa cari negara2 non-opec mmbers...mencari bekalan...crude oil...sebb semua bunkers worlds price ikut Singapore trade oil...sila rujuk www.bunkers wolrd.com..di sana ada harga pasaran oil dunia..update everi weeks.....
Azmi Mohd Hasim aku pun heran mcm mana tok2 Arab pengeluar minyak dunia..boleh join OPEC mmbers...sepatutnya mereka ni lagi berkuasa dari america...
  • Azmi Mohd Hasim di jepun lain bro...kita x boleh bandingkan dengan jepun..bangsa jepun terdidk dengan budaya "cepat" dan "masa".....sebb itu di jepun pengangkutan awam mereka sentiasa jd pilihan utama warga jepun..1st keadaan pengangkutan itu sendiri yang kedua menepati masa....teksi awam di jepun..juga pun sama sentiasa menepati masa....di malaysia cuba ko tahan teksi...dlm keadaan jam...mmg dia orng buat x tahu...aje..."mentaliti"...warga kota kena ubah...termasuk semua pemandu bas awam...
  • Mahadi Bin Mahbol Tokyo - Zaman 1970-an menyaksikan pembangunan bertingkat tinggi seperti Sunshine 60, pembinaan lapangan terbang baru yang berkontroversi[11] di Narita (yang agak jauh dari sempadan bandaraya) pada tahun 1978, dan jumlah penduduk meningkat kepada kira-kira 11 juta (dalam lingkungan kawasan metropolitan).
  • Azmi Mohd Hasim mmg lah bro...,jepun sentiasa memastikan transport mereka kena bagus...baik dan berkualiti pengalaman aku di kobe jepun..aku tgok semua ada kereta di rumah...,tp mereka naik pengangkutan awam..baik BOSS2..atau pekerja bawahan...sebb mereka megejar masa...
  • Mahadi Bin Mahbol Sebab tu kat jepun memang kena serve RAMAI PADAT orang. Kalau tak , Konduktor BAS yang kena Pijak hidup hidup sebab melaut manusia. Kalau sekarang ni kita masih serupa Jepun zaman Doraemon & Nobita. Tapi teknologi serupa silicon valley.
Read more at www.facebook.com
 

Popular Post

Blogger templates

Blog Archive

- Copyright © Perjalanan Mahadi -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -